۴۰ سال سکوت | گفتگو با دکتر حسن ریاحی

۴۰ سال سکوت عنوان مصاحبه ای است با دکتر حسن ریاحی چهره ی ماندگار موسیقی ایران که در شماره ۳ و ۴ فصلنامه سرزمین هنر به چاپ رسیده است. در این گفتگو سازنده سرود جمهوری اسلامی ایران از خاطرات و نقاط قوت و ضعف جشن هنر شیراز سخن می گوید بخشهایی از این گفتگو را در اینجا مطالعه می کنید.

۴۰ سال سکوت

گفتگو با دکتر حسن ریاحی

گفتید بیشتر از ۴۰ سال است درباره‌ی جشن هنر شیراز صحبت نکرده‌اید. علتش چی بوده؟

پیش نیامده و ظاهراً علاقه‌ای هم نبوده که کسی درباره‌ی جشن هنر شیراز صحبت کند. شاید به نوعی طرد شده بود و این طور احساس می‌شد که نباید اسمی از جشن هنر بیاوریم. شاید نوعی تابو محسوب می‌شد. اما واقعیتش این بود که جشن هنر، از این نظر که جوانان با سبک‌های مختلف و تازه و هنرمندان جهان آشنا می‌شدند جشن خوبی بود . البته من سال ۱۳۵۵ از ایران رفتم برای ادامه تحصیل به آمریکا و نمی‌دانم در آن دو سال آخر چه اتفاقی افتاد.

اگر موسیقی جشن هنر شیراز را به دو شاخه‌ی ایرانی و غیرایرانی تقسیم کنیم، نظر شما را درباره‌ی هردوی این شاخه‌ها می‌پرسم. اول موسیقی غیرایرانی شامل موسیقی کلاسیک و موسیقی ملل صحبت کنید.

به نظر من حرکت خیلی خوبی بود. جوانان ما نیاز داشتند که با موسیقی سایر نقاط جهان آشنا بشوند و با روند موسیقی جهان از نزدیک آشنا بشوند و ببیند که در جهان در زمینه‌ی موسیقی چه می‌گذرد؛ بخصوص موسیقی معاصر و نوین با افرادی که آمدند، مثل اشتک هاوزن و پندرسکی که واقعاً تحولی را در موسیقی کشور ما به وجود آورد.

آیا مردم شیراز هم از این بخش موسیقی کلاسیک استقبال می‌کردند؟

شاید این محتوا را نیز دوست داشته باشید

بستگی داشت به برنامه‌هایش. به هرحال یک بخش‌هایی بود که مردم هم استقبال می‌کردند؛ مثلاً همان ارکستر سمفونیکی که من هم در آن شرکت داشتم و در تخت‌جمشید برگزار می‌شد. عکس‌هایی از آن برنامه هست. من هم مجله‌هایی دارم از آن زمان، اما چون واقعاً سال‌های زیادی می‌گذرد و کمتر درباره‌ی آن مراسم صحبت کرده‌ام، خوب خیلی چیزها از ذهنم رفته.

آیا شما در برنامه‌ی اشتک هاوزن هم حضور داشتید؟

بله. ایشان برنامه‌ای را در سرای مشیر برگزار کرد و من هم در آن برنامه حضور داشتم.

جشن هنر شیراز
جشن هنر شیراز

 

نظر مردم درباره‌ی آن برنامه چی بود؟

خیلی‌ها ایراد گرفتند و بعضی‌ها هم تشویق کردند.

به چه چیزی ایراد گرفتند و چه چیزی را تشویق کردند؟

اشتک هاوزن از موسیقی با اکت استفاده کرده بود و از برخی وسایل مثل دیگ و قابلمه هم برای موسیقی استفاده کرده بود که خیلی‌ها خوش‌شان نیامد و بعضی‌ها هم پسندیدند.

تلفن اشتراک و سفارش خرید فصلنامه سرزمین هنر : ۰۹۱۹۴۴۶۴۶۷۲

ممکن است شما دوست داشته باشید
ارسال یک پاسخ

آدرس ایمیل شما منتشر نخواهد شد.

26 − = 21